ABF-stöd på 50 000 ska hjälpa EU-migranter i Eskilstuna

2:10 min

ABF Sörmland har beslutat att ge ett bidrag på 50 000 kronor till föreningen En bättre chans, som engagerar sig för hemlösa EU-medborgare i Eskilstuna.

– Det är jättestort att vi har fått de här pengarna, för nu kan vi fokusera på andra saker, som språkcafé och utbildning, säger Therese Lekander, ordförande i föreningen En bättre chans, som är en av ABF:s medlemsföreningar.

Pengarna ska användas till samhällsinformation och hälsofrämjande insatser. Bidraget kan också gå till matlagningskurser i ABF:s lokaler, där kursdeltagarna sedan kan äta maten de har lagat. Det innebär att de kan få åtminstone ett varmt mål mat.

– Det vore ju skämmigt att kasta bort den, så absolut får man äta upp den. Däremot köper man ingen mat och delar ut, utan det måste vara i ett sammanhang, säger Hans Rosengren, ombudsman på ABF Sörmland.

Ett exempel på samhällsinformation är den biovisning som föreningen bjuder in till 1:a maj. Föreningen ska visa en film om revolutionen i Rumänien, och bjuder på popcorn och läsk.

– De är jätteglada att de ska få gå på bio. För dem spelar det nog ingen roll vilken film det är, säger Therese Lekander.

Det blir ett avbrott mot att sitta på trottoaren med en pappmugg framför sig?

– Ja det behövs lite ljusglimtar i vardagen.

Vi har tidigare berättat att ABF, tillsammans med föreningen En bättre chans, är på väg att ansöka om pengar från EU-fonden FEAD för arbetet med EU-migranter.

Men det här bidraget kommer direkt från ABF Sörmland.

– Det är ett komplement till det kan man säga, de här 50 000 är en extrasatsning, säger Hans Rosengren.

ABF är ett studieförbund, hur hänger det ihop med att hjälpa hemlösa EU-medborgare?

– Det ingår som samhällsinformation, det är alltså folkbildning att bilda och informera allmänheten. Och ABF har i sina statuter att ge mest till dem som får minst, säger Hans Rosengren.

Föreningen En bättre chans har tidigare ansökt om 420 000 kronor från kommunen för att öppna en träffpunkt för hemlösa EU-medborgare, men den politiska majoriteten i Eskilstuna har gjort klart att den planerar att avslå ansökan. Bidraget från ABF kan inte användas till en lokal.

Flera av de människor som sover på gatan i Eskilstuna saknar möjlighet att duscha och tvätta sina kläder. På ABF finns det duschar, men om kursdeltagarna kommer att kunna duscha där, eller om föreningen En bättre chans ska hitta en annan lösning, är inte klart.