Mord på flyktingbåtar på Medelhavet

1:36 min

På många flyktingbåtar över Medelhavet utspelar sig hemska scener där människor kastas över bord under resan. Det gör att dödssiffrorna kan vara högre än beräknat.

Vår Sydeuropakorrespondent fick som enda journalist besöka några flyktingar i en kyrka på Sicilien efter en båtresa där flera människor mördades. Det var ett religionsbråk mellan kristna och muslimer ombord.

Det var ett våldsamt bråk och det var fullpackat med människor. Flera slogs, berättar en 30-årig telekomingenjören från Nigeria.

Han var livrädd, bad och skyddade hela tiden sin höggravida fru.

– Det var gräl på franska och engelska och språkförbistringar, säger han.

Här på Sicilien pågår en mordutredning och flera gripanden har gjorts. 12 kristna migranter slängdes i havet.

– Också människosmugglare brukar kasta människor över bord, de som är sjuka eller uppfattas som besvärliga, betonar Salvatore Rizzuto, som arbetar för organisationen Caritas vid ett annat boende för migranter.

– Siffrorna för döda är därför antagligen betydligt högre än de officiella siffrorna som myndigheter och medier presenterar, säger han.

I trädgården i bergen ovanför Palermo finns flera hundra tält hopvikta. De sätts upp under de dygn när tusentals flyktingar kommer.

Inne i huset vilar några barn med skabb och svår hosta. Salvatore Rizzuto säger att han inte ens kan föreställa sig hur hemsk sommaren blir i år med ökningen av människor som kommer över havet.