Gävlekvinna sol-och-vårades

1:36 min

En kvinna i Gävle har lurats på runt 39 000 kronor av en 23-årig man från Eskilstuna som hon haft en relation med på nätet. Sammanlagt misstänks mannen ha lurat minst 16 personer runt om i landet under två år.

– Hennes fall följer det typiska, Han har fått kontakt med den här kvinnan via en dejtingsida på nätet och sedan har de upprättat en relation. Och hon har väl haft förhoppningar om att de ska träffas, säger civilutredare Lina Forsberg Parbor på Eskilstunapolisen. 

23-åringen byggde upp en relation via nätet med de drabbade kvinnorna. Till en början handlade kontakten mycket om sex och kärlek, men efter ett tag bad mannen om att få hjälp att föra över pengar till en vän i akut nöd som inte hade samma bank som mannen, men däremot samma som kvinnan vilket skulle göra överföringen snabbare.

Genom att förfalska signerade överföringar till kvinnans konto lurades hon att tro att 23-åringen först fört över pengar till henne.

När kvinnorna inte ville eller kunde betala mer blev mannen otrevlig, pressande och delvis hotfull.

Polisens förundersökning handlar om 477 brott mot 14 kvinnor och två män, som har blivit lurade på allt från 5000 till 130 000 kronor. Men mörkertalet är stort enligt Lina Forsberg Parbor på Eskilstunapolisen.

– Vi är helt övertygade om att det finns fler. Om man tittar på kontoutdragen som den här personen har använt sig av så ser man att det kommer insättningar som följer samma betalningsmönster. Ständigt faktiskt. Så jag är helt övertygad om att det finns fler målsägare. Säger Lina Forsberg Parbor på Eskilstunapolisen.

Polisens bevisning mot mannen består bland annat av sms, samtalslistor, facebookkonversationer och kontoutdrag. Åtal väntas till hösten mot mannen samt fyra kumpaner, två män och två kvinnor som misstänks för medhjälp.