Superlokal potatis serveras i skolköken

1:17 min

Trots att kommunerna vill satsa på närproducerad mat, är hälften av köttet från utlandet. Men vår undersökning visar också att motsatsen finns. Potatisen som serveras är väldigt närproducerad.

Håkan Larsson är VD på Skövde grönsakshus, och berättar om potatisen som ligger i gråa platslådor framför oss. På väg hit har potatisen gått från odlingarna i Skara och Tidaholm via skaleriet i Falköping.

– Jag värnar om närodlat och mina odlare, framförallt en råvara som potatisen som vi har på vår ort.

Även kommunerna säger sig vilja servera närodlad mat och när det kommer till potatisen har man lyckats. All färsk potatis som serverades under den vecka där P4 Skaraborg granskade maten i tre slumpvis utvalda kommuner odlades och skalades nämligen i Skaraborg.

Förutom att kommunernas lokala potatisköp ger mer pengar till Håkan Larsson, menar han att de är avgörande för att potatisodlare ska finnas kvar i Skaraborg.

– Min odlare har varit jättenöjd med utvecklingen. Han vill också satsa och investera, och det är jätteviktigt för orten. Skulle någon stor drake utan lokal anknytning ta det här skulle han inte köpa en potatis från våra odlare.