DAGENS RECEPT

Manuelas Empandas

Fyllning:

Högrev, 300 gram.
Potatis, 8 st.
Spiskummin
Salt
Peppar
1 knippe vårlök
2 vitlöksklyftor

Rapsolja

Hacka köttet smått, fräs ihop med vårlöken och vitlöksklyftorna som pressas i. När allt fått färg, krydda med spiskummin + salt + peppar.

Tärna potatisen smått. Koka tills det att den är färdig och rör ihop den med det färdiga köttet. Smaka av ytterligare en gång med salt, peppar och spiskummin.


Deg:

3 dl majsmjöl för polenta
4 1/2 dl vatten
1/2 dl vittvinsvinäger
2/3 dl Maizena maisstärkelse

Sätt vatten och polenta i en microsäker skål och micra på högsta effekt i två minuter. Rör om väl och låt det svalna. Häll sedan i maizena, olja och vinäger. Lite salt med om det behövs. Degen ska kännas kompakt med samtidigt mjuk och lättarbetad. Låt svalna.

När degen har svalnat, ta då och bygg ihop empanadas. Ta en bit av degen, rulla ut det tunt (med en plastpåse mellan så att det inte fastnar) och fyll degen med kött och potatis röran. Slut ordentligt. Hör så många som det räcker till och fritera knytena i het olja tills de får färg.


Pico de Gallo:

1 kruka färsk koriander
2 lime
1 knippe vårlök
3 fasta, mogna tomater

Salt

Innan du bygger ihop empanadas av allt kan man hacka ihop pico de gallon. Hacka då lök och tomat, pressa i lime och smaka av med salt. Sätt i kylen i väntan på servering.

Kock-Linns piroger

800 g vetemjöl
0,25 g jäst
25 g smör
4 dl mjölk
2 tsk salt

äggula att pensla med

Blanda alltsammans för hand och låt degen vila i 30 minuter. Vik sedan ihop till en spänd bulle och upprepa denna process  2-3 ggr. Kavla sedan ut degen så tunt du kan och fyll med fyllning. Vik ihop pirogerna som en calzonepizza. Jäs i 20 minuter, pesla dem med äggula och baka i ugnen på 180°C i ca 12 minuter.

Köttfärsfyllning:

I pkt köttfärs
I gul lök
2 vitlöksklyftor
1 morot
1 burk skalade hela tomater
Salt
Peppar
1 dl olivolja
Salt
Torkade örter (tex oregano)

några strån färsk timjan

Hacka lök, morot och vitlök, timjan och fräs i olivolja. Tillsätt sedan färsen och stek den. Slå på tomaterna och koka på svag värme i ca 20 minuter. Spä med vatten om det blir för torrt. Smaksätt ned salt, peppar örter och slå till sist på grädden.

Fyll också med ricotta, fetaost eller buffelmozzarella och förvälld bladspenat.

Och servera med sallad med råhyvlade grönsaker, goda tomater och ruccola och syrlig vinägrett.