EU gör det möjligt med livslånga förbud för homosexuella att ge blod

Nu har EU-domstolen bestämt att alla sociala myndigheter inom EU har rätt att förbjuda män som har sex med andra män från att ge blod.

I Sverige får inte män som har haft sex med andra män inom ett år lämna blod. Men nu ska det, enligt EU-domstolen i Bryssel, bli möjligt att ge livslånga förbud.

Frågan har diskuterats efter att en homosexuell man i Frankrike blev nekad att lämna blod.

Inga lagliga hinder

Bakgrunden är ett fall från 2009 där sjukhuset hänvisade till mannens homosexualitet när de nekade honom att lämna blod. Han stämde då de sociala myndigheterna och tyckte att det var diskriminering.

Men det som grund har nu alltså EU-domstolen nu sagt att det alltså inte finns några lagliga hinder för länder att sätta in livslånga förbud för män som har sex med män när det gäller blodgivning.

EU-domstolen säger dock samtidigt att myndigheterna måste ta hänsyn till aktuell forskning och vetenskapliga rön, de tycker också att varje land borde se över om det finns ”mindre ingripandemetoder” för att säkra att blodet inte är infekterat.

Skulle inte dömas i grupp

För omkring sex månader sedan kom en mindre instans i EU-domstolen fram till att sexuell läggning i sig aldrig kan vara en risk. De menade att alla som lämnar blod måste bedömas utifrån vem de är istället för om de tillhör en viss grupp människor, skriver Svenska Dagbladet.

– Vi uppmanar de franska myndigheterna att nu införa regler och metoder som fokuserar på varje enskild persons beteende och inte dess sexuella läggning, sade en taleskvinna för organisationen ILGA Europe, International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association, i Bryssel.