Snart möjligt åka kollektivt med periodkortet i mobilen

1:25 min

Det ska bli enklare att köpa biljett hos Västtrafik och veta vad resan kostar.

Så småningom ska det gå att köpa fler typer av biljetter i mobilen förutom bara enkelbiljetten och så ska den kritiserade utcheckningen tas bort.

I maj börjar 500 personer testa att resa över zoner utan att checka ut

– I slutet av 2016 är meningen att chek-uten ska bort, säger Västtrafiks vd Lars Backström.

Endast ett par procent av kunderna reser med kontoladdning och korsar kommungränser. Det är bara dom som måste checka ut - annars dras kostnaden för hela resan till slutdestinationen. Något som ändå retat många som glömt.

Människor med synskador och turister har redan fått prova på och nu ska fler resenärer få testa nya kortläsare med större skärm som är betydligt mer begriplig än dagens.

– Man anger vart man ska och det kan vara i form av en hållplats eller i form av en zon Det ska man enkelt hitta i kortläsaren . Man ska bli ledd genom flödet på ett intuitivt sätt.

För dem som åker med vanlig biljett ändras inget. Alla zoner och biljettyper kommer finnas kvar men Västtrafik tror att allt fler har hela sin värld i mobilen och även vill köpa biljetter via den.

– Vi börjar med periodkort i mobilen och sedan bygger vi successivt ut tjänsterna. Målet är en Västtrafikbutik på fickan. Det ska även då att skicka biljetter till andra, säger Lars Backström.

Tror du att ni får fler resenärer när man kan betala så här via mobilen?

– Jag är övertygad om att ju enklare vi gör det för våra kunders vardag desto fler kommer att resa med oss och att till och med våra befintliga kunder kommer resa ännu mer.

Vid årsskiftet 2015-16 tror Västtrafik att man ska kunna använda sin mobil som periodkort