Veckans gäst - Radio Sápmi

Anja Storelv: Jag kände mig fri

Sami Grand Prix veteranen Anja Storelv är hittils den enda från Skånland i Norge att delta och vinna tävlingen två år i rad.
– Jag kände mig fri efter att jag vunnit, säger Anja Storelv som vann Sami Grand Prix första gången i 1998.

Anja Storelv, 36, är uppvuxen i Skånland i Nordnorge och hon kan kallas för en veteran i Sami Grand Prix. Första gången var hon 17 år, året var 1996 men ingen vinst kammades hem då. Andra gången var 1998, och då kom första vinsten.

– Jag kände en enorm frihet efter att jag var klar, säger Anja.

– Jag fick sjunga ut och göra upp med min hembygd och den samiska kultur vi gått miste om, berättar Storelv, som på den tiden hette Vesterheim i efternamn.

Anja Storelv satt i publiken 1995, och det var då intresset för att få vara en del av det samiska musiklivet och att få stå på den stora scenen kom.

– Längtan att få vara en del av något större var stor, säger Storelv.

Hon vann Sami Grand Prix 1999, och 2015 deltog hon för fjärde gången. Nu vann hon inte, men hon och bandet har ännu en stor tävling att se fram emot.

– Nu blir det delfinal i Svensktoppen nästa, vi får väl hoppas på att det går bra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio