Hamnade i Tunisien i stället för Europa

2:02 min

Tunisien tar emot allt fler migranter som förliser på den farliga båtvägen från Libyen till Lampedusa, vissa nära Tunisiens kust. Cirka 500 personer har de senaste veckorna hamnat i den sydliga hamnstaden Zarzis efter att ha räddats av fiskebåtar och tunisisk kustbevakning.

Några unga män från Mali kickar boll mot en vägg - den enda tidsförströelsen innan läggdags. Vi är i ett ofärdigt betonghus utan dörrar i utkanten av fiskestaden Zarzis i södra Tunisien.

Här har några frivilligorganisationer ordnat tillfälliga sovplatser till ett 50-tal unga män som räddades ur havet av tunisiska fiskare förra helgen. Deras båt var på väg från den libyska kuststaden Zouara till den italienska ön Lampedusa. En av männen här är den 26-årige Tanussa från Mali.

– Alla skrek och bad till gud, säger han när han berättar om paniken som bröt ut när den sju meter långa gummibåtens motor plötsligt dog.

I dag är han lycklig över att vara vid liv.

Tanussas båt var bara den senaste i raden av fler migrantbåtar från Libyen som fått problem och räddats vid Tunisiens södra kust de senaste veckorna - alla med Italien som mål.

Mongi Slim är Röda korsets koordinator här i regionen Medenine som gränsar till Libyen.

– Vi räddar de här människorna och försöker ge dem det mest grundläggande: mat och en sovplats, men vi har begränsade medel.

Det här är bara början på säsongen och Mongi Slim är orolig. Med läget i Libyen kommer fler att försöka åka över havet, fler kommer av misstag att komma till Tunisien, och fler kommer också att dö, säger han.