M vill stoppa organiserat tiggeri

1:34 min

Moderaterna vill skärpa lagstiftningen mot organiserat tiggeri och ge kommunerna fler verktyg för att avhysa tiggare som skapat bosättningar. Det skriver partisekreteraren Tomas Tobé och ordförande i riksdagens justitieutskott, Beatrice Ask i en debattartikel i Dagens Nyheter.

– Det finns personer som ordnar resor och arrangerar en massa saker kring en del av det som är tiggeriet, säger Beatrice Ask.

Redan i dag är organiserat tiggeri olagligt, men svårt att komma åt, säger Beatrice Ask.

– Ja, det finns regler som går att använda i Sverige, med det är väldigt få fall som skulle falla inom ramen för vad det kräver. I det här fallet så behöver man särskilt ta fram en regel som innefattar organiserande av tiggeri.

För ganska precis ett år sedan presenterade en expertgrupp inom Europarådet kritik mot Sverige för att inte ha gjort tillräckligt för att bekämpa människohandel i form av just organiserat utnyttjande av tiggare. Då var Beatrice Ask justitieminister. 

Varför agerade du och Alliansregeringen inte då?
– Nu ska vi komma ihåg, att från den tidpunkten och till idag förmodligen haft en fördubbling. Det har skett en väldigt snabb utveckling som man kanske inte kunde se omedelbart. De frågorna var aktuella då också, och givetvis intressanta.

Tomas Tobé och Beatrice Ask skriver i sin debattartikel i DN att de även vill underlätta för kommunerna att förhindra att sanitära problem, som uppstår i samband med att tiggare bosätter sig på platser som inte är avsedda för det. Detta är något som kommunerna redan i dag kan göra genom sina lokala ordningsstadgor, med det är svårt, menar Beatrice Ask.

Under torsdagsmorgonen gästade Beatrice Ask P1-Morgon och utvecklade vidare varför Moderaterna vill skärpa lagstiftningen.

– Det finns personer som ordnar resor och arrangerar en massa saker av vad som ska ske kring en del av det som är tiggeri. Det tycker inte vi är rimligt för att i detta ligger ett utnyttjande av utsatta människor, däremot vill vi inte förbjuda människor att be om hjälp. Det har vi aldrig tyckt har varit rimligt.

Är det här ett sätt för (M) att ta ifrån (SD) den här frågan?

– Nej , jag har inte funderat på SD alls om jag ska vara ärlig, utan vi har tittat på ett faktiskt problem som nästan var och en av oss kan se när vi går och handlar, säger Beatrice Ask.