Vill stoppa organiserat tiggeri

1:34 min

Moderaterna vill skärpa lagstiftningen mot organiserat tiggeri och ge kommunerna fler verktyg för att avhysa tiggare som skapat bosättningar. Det skriver partisekreteraren Tomas Tobé och ordförande i riksdagens justitieutskott, Beatrice Ask i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Redan i dag är organiserat tiggeri olagligt, men svårt att komma åt, säger Beatrice Ask.

– Ja, det finns regler som går att använda i Sverige, med det är väldigt få fall som skulle falla inom ramen för vad det kräver. I det här fallet så behöver man särskilt ta fram en regel som innefattar organiserande av tiggeri.

För ganska precis ett år sedan presenterade en expertgrupp inom Europarådet kritik mot Sverige för att inte ha gjort tillräckligt för att bekämpa människohandel i form av just organiserat utnyttjande av tiggare. Då var Beatrice Ask justitieminister. 

Varför agerade du och Alliansregeringen inte då?

– Nu ska vi komma ihåg, att från den tidpunkten och till i dag förmodligen haft en fördubbling. Det har skett en väldigt snabb utveckling som man kanske inte kunde se omedelbart. De frågorna var aktuella då också, och givetvis intressanta.

Tomas Tobé och Beatrice Ask skriver i sin debattartikel i DN att de även vill underlätta för kommunerna att förhindra att sanitära problem, som uppstår i samband med att tiggare bosätter sig på platser som inte är avsedda för det.

Detta är något som kommunerna redan i dag kan göra genom sina lokala ordningsstadgor, med det är svårt, säger Beatrice Ask.

– Det är väldigt krångligt detta, för kommunerna. Det är därför som regeringen utsett en nationell samordnare. Många regler är otydliga, det är inte helt enkelt för kommunerna att lösa de praktiska bekymren. Vi har haft en fördubbling av antalet EU-migranter som är här för att tigga och då måste man titta på ordningsstadgan, man måste titta på ordningslagen.