"TinTin" i Alaska - ett äventyr med björnar

5:17 min

Om 31 dagar påbörjar äventyraren Kenneth "TinTin" Johansson sitt livs längsta äventyr, med en helt ny bekantskap som resesällskap. Trots att de ska paddla hela Yukonfloden är det björnar som folk vill prata mest om.

– Börjar i Kanada och paddlar sedan in  i USA. Sen så paddlar vi ungefär 320 mil ut i Berings hav, vänder och paddlar tillbaka 20 mil, säger äventyraren Kenneth "TinTin" Johansson.

Ny kompanjon
"TinTin":s resesällskap består av en helt ny bekantskap som hörde av sig till honom och berättade att hon också ville följa med.

– Hon hade en dröm om att få paddla hela Yukonfloden. Men eftersom det är en farlig, lång och krävande flod så behöver man nästan vara två stycken för att klara den

Vad tänkte du då när hon hörde av sig?

– Spontant var det nej för jag har ju alltid gjort mina äventyr ensam. Men när jag var i Umeå passade jag på att besöka Petra, och vi var ute och paddlade och tältade i tre dagar.

Så efter visiten i Umeå kunde "TinTin" inte säga nej till Petra och hennes dröm, och om 31 dagar ska de tillsammans paddla hela Yukonfloden. Inför en lång äventyrsresa på 2,5 månad gäller det att förbereda sig väl.

– Nu äter jag bara skräpmat och lägger på mig lite på hullet. Sen tränar jag lite för att hålla igång kroppen men jag vill inte skada mig nu eller något sådant - det vore en katastrof.

Många frågor om björnar
Men trots att "TinTin" och Petra ska paddla hela Yukonfloden så är det björnfrågan som de flesta människor vill prata med "TinTin om.

– Björn är inte det enda farliga jag kommer stöta på i Alaska men det farligaste och vanligaste.

Stämmer det att man ska vara still och spela död om man stöter på en björn?

– Det är ett bra utgångsläge för börjar man springa från en björn så ses man som ett byte. Men något som står kvar är inget som en grizzlybjörn eller brunbjörn är van vid.

Att vara lugn och sansad och inte vara ett hot för björnen tror "TinTin" är det bästa sättet att agera om man råkar stöta ihop med en björn.