VÅRDKRIS

Desperation - SÄS lockar sköterskor med bonus

1:39 min

Ännu en sommar har Södra Älvsborgs Sjukhus i Borås stora problem att fylla på med vikarier. Cirka 100 sjuksköterskor saknas, och nu lockar sjukhuset med kontanta bonusar för att lösa situationen.

Både Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg och Södra Älvsborgs sjukhus i Borås använder bonusar för att lösa sjuksköterskesituationen.

Är du vårdpersonal och lyckas rekrytera en sjuksköterska som inte är anställd av Västra Götalandsregionen får du 5 000 kronor i en engångssumma.
Är du sjuksköterska och flyttar en av dina semesterveckor utanför sommarmånaderna får du 5 500 kronor per vecka som du flyttar bort din semester från sommaren.  

– Alla våra medlemmar har rätt till fyra veckors semster på sommaren enligt lagen. Vi vet att verkligheten inte ser ut så, så flyttar man sin semester eller gör något annat så ska man naturligtvis ha ersättning för det, säger Stina Wernstedt som är Vårdförbundets huvudskyddsombud på SÄS.

Lagen reglerar bara att man har rätt till sammanhängande sommarsemester under juni, juli och augusti. Flyttar man sina veckor och istället väljer bonus, tycker Vårdförbundet att man redan på förhand ska ha gjort upp om när man får sin semester till hösten istället.

– Det blir att skjuta på problemen på framtiden, för återhämtningen behövs oavsett. Semestern ska ju tas ut någon annan tid på året och det blir inte lättare till hösten.

– Vi ska vara rätt värderade från början. Vi tycker inte om tillfälliga ersättningar eller lönetillägg, man ska värdera yrket rätt och ha en bra grundlön. Pengar lockar, men det ställs emot den återhämtningen som man behöver. 

Vårdförbundet märker att det bland personalen finns en oro inför sommaren.

– I år finns det naturligtvis en oro ute. Man vet att man kommer få arbeta hårt och man har arbetat hårt under året. Många är väldigt trötta.