Var tredje 20-åring bjuder yngre på sprit

1:26 min

Nästan var tredje skånsk 20-åring kan tänka sig att bjuda minderåriga på alkohol. Det visar en ny undersökning. Vanligaste sättet för en tonåring är att man får tag i alkohol av någon man känner, och  att få tag i den är lätt.

Det är CAN, Centralförbundet för alkohol och narkotika som frågat 20-åringar om de kan tänka sig att fixa alkohol till någon yngre kompis.

Och i Skåne är det så många som 29 procent som svarat ja på den frågan.

– Det är lätt för ungdomar att få tag på alkohol. Myten säger att det är utomstående langare, och visst är det en del – men de flesta får av äldre syskon, vänner eller föräldrar, säger Hanna Mann som är länssamordnare på Länsstyrelsen.

När man tittar på vad som kan hända, så är det nästan var femte niondeklassare som säger att de hamnat i bråk på grund av alkoholkonsumtion och tio procent som någon gång har åkt med en berusad förare.

Nu drar Länsstyrelsen igång en kampanj – ”Hejdåalkoholskador” - med flera andra Länsstyrelser och CAN - Centralförbundet för alkohol och narkotika.

– Vi hoppas att få upp medvetenheten hos unga vuxna, så att de inser att de göra en insats för att minska alkholskadorna och då menar vi inte leverskaor utan de mer omedelbara alkoholskadorna som att få på käften, ligga med fel person eller åka med någon som är full, säger Hanna Mann.