Karlstad

Värmlands första hemmamatch i Rollerderby med Sun City Rollers

3:55 min

Sun City Rollers är redo för en historisk första hemmamatch i rollerderby. Matchen börjar 16:00 på lördagen den 2:a maj i Sundstahallen i Karlstad.

Victoria Thorén och Tove Sundström spelar båda två i laget, men under andra namn. Victorius Rex och Slayer Kinny är de namn som de valt att spela under.

– Alltså namnen är ju för att det är kul och lite coolt att få välja ett eget namn. Det har ju ingen annan funktion egentligen, berättar Tove Sundström.

Rollerderby är en kontaktsport som uppfanns i USA under 30-talet. Men den bortglömda sporten återuppväcktes i början av 2000-talet fast då med främst kvinnliga utövare. Det kan smälla rätt rejält i rollerderby, men allt är inte tillåtet.

– Man får inte tacklas hur som helst. Vanligaste utvisningen blir för armbågar, de får man inte använda när man ska köra om någon. Men man knuffast mycket, berättar Tove Sundström.

För att minimera skadorna måste spelarna även genomgå en utbildning som heter Minimum Skills för att lära sig hur man åker och för att visa att du kan kontrollera dina rullskridskor.

– Det är för att man inte ska råka orsaka någon skada i onödan eller skada sig själv, så man inte är en säkerhetsrisk på banan, berättar Victoria Thorén.