Ny fågelart hittad i Kina

1:17 min

Fyndet är ovanligt. Både för att det sällan upptäcks nya fågelarter idag, och för att det i så fall brukar vara på andra håll i världen.

Per Alström jobbar på Artdatabanken på Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala och har även varit gästprofessor vid den kinesiska vetenskapsakademin i Beijing. Det är han som har varit med och hittat den här nya arten.

Han berättar att han varit på jakt efter den ända sedan 1987, då han hörde den sjunga för första gången, och konstaterade att det inte borde finnas någon fågel som lät precis så.
– Av och till när jag har varit i Kina har jag spejat efter fågeln, och varje gång jag hört den har jag försökt göra en inspelning och försökt fånga in den för att ta DNA-prov, säger Per Alström.

Nu har han tillslut fått in en artikel i den vetenskapliga tidskriften Avian Research där den beskrivs som en ny art - den där brunaktiga fågeln som nästan liknar en liten mus. De lever i öppna marker med gräs och buskar i bergen i centrala Kina. Den nya arten är släkt med den svenska Gräshoppssångaren som har ett liknande läte.
– På engelska heter den Sichuan bush warbler, och på svenska kan man kalla den för sichuan-busksångare.

Per Alström har varit med och beskrivit nya fågelarter i Kina förut. Men han säger att det ändå känns roligt att peka ut en till.
– Det är såpass sällan som det sker. Man hittar väl i genomsnitt kanske fem nya arter i världen per år, och nästan alla är i Sydamerika, säger han.

Lyssna på klippet så får du höra en inspelning av hur den nya fågelarten låter. Det är fågelforskaren Per Alströms inspelning av en sichuan-busksångare.

Referens: Alström et al. Integrative taxonomy of the Russet Bush Warbler Locustella mandelli complex reveals a new species from central China. Avian Research 1 maj 2015. DOI 10.1186/s40657-015-0016-z