Programtips P1

Fredag 8 maj: Kino om krigsfilm

Kl. 14.03  

Kino uppmärksammar 70-årsdagen av andra världskrigets slut genom att analysera krigsfilm. Just när det gäller krigsskildringar är resultatet helt beroende av ur vems perspektiv man berättar. Vi Mikael Timm har fördjupat sig i två syskonfilmer av Clint Eastwood som skildrar samma slag - slaget vid Iwo Jima - en japansk ö i Stilla havet, 1945. Den ena filmen, Flags of Our Fathers, är gjord ur de amerikanska soldaternas synvinkel, och Letters from Iwo Jima ur japanernas perspektiv. Vad gör de dubbla perspektiven för förståelsen av kriget? Bör man egentligen alltid betrakta krig från två eller flera håll?

  

Man har också sett en av världens längsta och kanske bästa dokumentärer om Förintelsen. Katarina Wikars har ägnat drygt nio timmar åt att se om Claude Lanzmanns klassiska film Shoah från 1985. Den franske filmaren gör en resa på den polska landsbygden och samlar vittnesmål från de polska bybor som bodde nära lägren, judiska överlevande och intervjuer med de polacker som deltog i det praktiska arbetet med att utrota judarna. Tillsammans ger de olika rösterna en bild av skeendet som är helt unik.

Dessutom har man sett något som blir allt vanligare, film och tv med äldre personer i de drivande rollerna. Den åttonde maj är det premiär för serien Grace & Frankie med Jane Fonda och Lily Tomlin i huvudrollerna. Hur är det att åldras i en tid besatt av teknikutveckling, utseendefixering och dödsskräck? Skapare av serien är Marta Kaufmann som tidigare gjort långköraren Vänner.

Programledare: Saman Bakhtiari

Producent: Nina Asarnoj  

Pressbild:
Kino. Saman Bakhtiari. Foto: Martina Holmberg/Sveriges Radio.
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/1191/3203883_2000_1360.jpg