Norrköping

Många fördomar om HBTQ i arbetslivet

1:27 min

I dag inleds Norrköping Pride med föreläsningar, workshops och andra festligheter. I morgon lördag går Prideparaden genom centrum. En av föreläsningarna handlar om öppenhet på jobbet. 

Enligt Marcus Gustavsson på fackförbundet Vision finns det fortfarande mycket fördomar kring HBTQ-personer på arbetsplatser.

– Heteronormen är otroligt stark i vårt samhälle och arbetsplatserna ingår ju i samhället. Det är inte lika självklart för en man att berätta vad han och hans man har gjort under helgen, eller att en kvinna berättar vad hon och hennes kvinna har gjort under helgen, som det är för ett heterosexuellt par att berätta vad man har gjort under helgen eller på semestern. 

Enligt Marcus Gustavsson finns det mycket som går att göra på en arbetsplats för att minska fördomar och underlätta för HBTQ-personer.

– Dels börja prata om klimatet på arbetsplatsen, diskutera hur vi bemöter varandra som kollegor. Finns det några brister oss emellan och konstaterar man det, diskutera vad krävs för att rätta till bristerna. 

Marcus Gustavsson hoppas att föreläsning ska få folk som lyssnar att engagera sig för HBTQ-personers rättigheter på sina arbetsplatser.

– Jag hoppas att det ska inspirera de som lyssnar på seminariet att engagera sig på sina arbetsplatser för alla människors lika värde.