Sárevuopmi / Saarivuoma

Sameby får inte kräva avgift

Förvaltningsrätten avslår en överklagan från Saarivuoma samebys styrelse, och menar att det var fel av samebyn att låta medlemmarna betala en avgift baserad på renantal.

I augusti 2013 beslutade Saarivuoma samebys styrelse att medlemmarna skulle betala 20 kronor per ren. Syftet var att förbättra samebyns ekonomi.

Men flera samebymedlemmar överklagade beslutet till Sametinget, som kom fram till att samebyns styrelse inte haft stöd i vare sig samebyns stadgar eller i rennäringslagen. Sametinget upphävde därför beslutet om att ta ut en avgift för renarna.

Samebyns styrelse överklagade i sin tur ärendet till förvaltningsrätten, som nu har kommit med sin dom.

Förvaltningsrätten menar att samebyns styrelse saknar befogenhet att besluta om debiteringslängd och avslår därmed samebystyrelsens överklagan.

Med andra ord går förvaltningsrätten på samma linje som de överklagande samebymedlemmarna och Sametinget, och menar att samebyn inte får ta ut en sådan här avgift som grundas på den enskilde medlemmens renantal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio