Valborg en inkörsport till alkohol

1:42 min

I dag är polisen tidigt ute på stan för att minska ungdomsfylleriet i samband med Valborgsmässoafton. Enligt flera halländska kommuner som Sveriges Radio pratat med är firandet inte den fyllefest som det brukade vara.

Men polisens presstalesman, Thomas Fuxborg, ser ingen minskning i drickandet bland ungdomar.

– Jag skulle vilja påstå att Valborgsmässoafton är en start för många ungdomar att börja dricka. Det är oftast lite lurigt första gången och de får i sig alldeles för mycket och då kan det hända lite olyckor, som är tråkigt, säger han.

Enligt Thomas Fuxborg är det ett ganska kraftigt fylleri på Valborg.

Den bilden nyanseras lite av flera av de halländska kommuner som Sveriges Radio har pratat med. I Laholm anordnas idag inga speciella aktiviteter för ungdomar från kommunens sida, eftersom man sett att festandet har ebbat ut. Det berättar kommunens ungdomssamordnare, Sofia Larsson. Men man kommer att förstärka med fler vuxna ute på stan.

Inte heller i Varberg och Halmstad har kommunerna några speciella aktiviteter för ungdomar ikväll.

Therese Wallgren är brottsförebyggande samordnare i Halmstads kommun.

– Det som tidigare fanns här i Halmstad, med ett stort antal ungdomar som festade tillsammans på stranden, har försvunnit och vi ser inte de festerna på samma sätt som tidigare. Så vi har prioriterat verksamheten så här, säger hon.

Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet har antalet anmälda fall av alkohollangning minskat med över 50 procent i hela landet de senaste två åren. I Halland har antalet fall legat ganska stadigt de senaste tre åren.

Thomas Fuxborg tycker att kampanjer mot langning, som exempelvis Systembolaget har gjort, är bra.

– Sedan är det ju så, bland många ungdomar, att de hittar andra vägar att få tag på alkohol, genom bilar och telefonnummer de har och platser där de vet att de kan få tag på alkohol, säger han.