Furtenbach: "M visar att de lyssnar"

2:54 min

Moderaternas förslag om hur man ska stoppa tiggeriet, som bland annat går ut på att man vill förbjuda organiserat tiggeri, är ett sätt att visa Moderata kommunpolitiker att man lyssnar. Det säger Ekots inrikespolitiske kommentator Fredrik Furtenbach.

Varför föreslår Moderaterna detta nu?

– Moderaterna har föreslagit detta förut, ett ganska luddigt kompromissförslag, men aldrig lagt fram ett färdigt förslag i regeringsställning.  Det beror bland annat på att alliansen var splittrad. Nu återkommer partiet med ett bredare förslag, ett paket mot tiggeri.

– Det är också en het fråga nu. Den är släkt med frågorna om invandring och integration som ligger väldigt högt på den politiska dagordningen. Moderaterna måste visa att de lyssnar på oroliga moderata kommunpolitiker. Och de behöver ta tillbaka de väljare som lämnade partiet för Sverigedemokraterna i höstas. Och detta måste de göra utan att gå för långt eller kasta Fredrik Reinfeldts arv överbord. Därför kommer de också med all sannolikhet också gå vidare och skärpa sin politik när gäller invandring och integration, och tala mer om krav på den som får bidrag.

Sverigedemokraterna har tidigare fått kritik för ett förslag om att förbjuda tiggeri, är detta samma förslag?

– Nej. Sverigedemokraterna har velat gå betydligt längre, med ett förslag om att förbjuda allt "hitrest" tiggeri. Men nu har de meddelat att de kommer att lägga fram ett likadant förslag som moderaternas i riksdagen, för att visa att moderaterna inte kommer våga stödja det.

Hur har de andra partierna reagerat?

– Ansvariga ministern Åsa Regnér uttalade sig positivt om en sådan här förändring i morse, det var klart överraskande. Socialdemokraterna hann inte ens samla anletsdragen, och andra socialdemokrater sågade förslaget. Nu har hon tagit ett steg tillbaka och ger inga besked.

– Att Folkpartiet nu kan tänka sig att förbjuda det organiserade tiggeriet är också en omsvängning. Även Folkpartiet håller på att ännu en gång ändra sin politik men verkar inte överens om riktningen.

– Centern däremot, var faktiskt först med ett förslag om att förbjuda organiserat tiggeri under förra mandatperioden, men säger nu nej. Det rör sig väldigt mycket i svensk politik på det här området nu. Slutresultatet är att stödet för ett förbud ökat, men båda blocken är splittrade.

Vad skulle en sådan här lag tillföra?

– Redan i dag är det förbjudet att organisera tiggeri om det innebär till exempel att man hotar eller tvingar någon. Moderaterna säger att en lagändring till exempel ska kunna stoppa en situation där folk tigger frivilligt, på grund av fattigdom, och detta arrangeras av någon annan som tar en del av pengarna.

– Det är ju väldigt omdiskuterat hur mycket organiserat tiggeri som förekommer i dag. Frälsningsarmen, till exempel, bedömer att det är ovanligt. Regeringens tiggerisamordnare Martin Valfridsson har sagt att det åtminstone verkar förekomma att någon tar bra betalt av tiggarna för att låta dem tigga på vissa platser. Ren människohandel verkar i alla fall ovanligt, det finns bara ett fåtal fällande domar.

– Moderaterna har också från början haft svårt att konkretisera vad organiserat tiggeri egentligen är, så om en sådan här lag ska kunna bli verklighet i framtiden måste den i vilket fall med all sannolikhet utredas först.

– Sedan finns det ju andra förslag från Moderaternas paket i dag som inte heller lär vara okontroversiella. Det handlar till exempel om att låta kommunerna anställa vakter som ska hindra att tiggarna bygger upp boplatser. Förslaget innebär att kommunerna skulle göra sådant som polisen gör i dag, det låter väldigt långtgående.