Programtips P1

Söndag 10 maj: Filosofiska rummet om integritet, från en inspelning 7 maj på Dramaten

Kl. 11.03

Skådespelare från Dramaten och gästerna Jenny Jägerfeld, psykolog, Sara Belfrage, filosof samt Markus Bylund, författare medverkar i programmet som spelades in på Dramaten 7 maj.

Storebror ser dig. Det var en dystopi när Orwell skrev sin 1984, idag är det snarast en självklarhet. FRA övervakar dina mejl och Google, Facebook och andra nätgiganter har millimeterkoll på dina intressen medan ICA och Coop registrerar dina matvanor och eventuella allergier. Känns det ok? Big data.

Integritetsbrott och integritetskränkningar är en farsot på nätet där människor plågar varandra med kränkande bilder, skvaller och förtal. I skydd av sin anonymitet sitter aggressiva nättroll och skickar hat och hot. Även inom sjukvården förekommer integritetskränkningar.

Men vad menar vid med att en människas integritet blir kränkt? Ordet integritet har med orörd, hel och fullständig att göra. Blir den kränkte därmed ofullständig? I veckans Filosofiska rummet försöker vi analysera ett undanglidande begrepp som ofta tas för givet: integritet.