Äldre blir elevers försökskaniner

1:46 min

Elever på Borgarskolans Hotell och turismprogram behöver riktiga människor att träna sina kunskaper på. I dag fick pensionärer från trygghetsboendet Tickselbo i Sätra följa med på premiärtur runt Gävle.

I dag på valborgsmässoafton bjöd eleverna Asta Fredriksson och Emma Hansson, 19 år, med pensionärerna på en turistrundresa i Gävle, för att testa sina reseguidskunskaper innan de tar studenten om fem veckor.

Men visst är det lite nervöst innan eleverna får micken i handen.

– Det känns roligt men lite nervöst. Det är första gången vi har med oss riktiga passagerare. Vi har ju gjort guidningar förut med klasskompisarna och lärarna, säger Asta Fredriksson.

– Det känns roligt men nervöst, berättar Emma Hansson.

Läraren Linda Åsberg från Borgarskolan tycker att turism-övningen är bra då eleverna behöver träna sina kunskaper på riktiga människor, som en förberedelse inför framtiden.

– Att göra det här som guide och reseledare kräver att de måste lära sig att kliva in i en roll. Det svåra är ju att, som vi har pratat om under tre år, att applicera det och göra det i verkligheten. Det är svårare än vad man tror när man blir nervös, säger Linda Åsberg.

Pensionärerna som får åka med är mer än nöjda med bussturen.

– Jag tycker att det är en jätte fiffig idé, både för eleverna och för de som får åka med, säger Bo Lindberg.

– Det är en jätte bra idé, att få komma ut så här utan ytterligare besvär, säger Bernhard Johansson.

– Jag tycker som Bosse att det är en utmärkt idé att de får träna på riktigt och att vi får vara med som försökskaniner i en positiv bemärkelse, säger Gunvor Lindberg.

Eleverna är också nöjda med både resan och deras egna prestationer.

– Jag tycker det gick bättre än förväntat, och pensionärerna fyllde i så att man själv lärde sig en del, säger Asta Fredriksson vid rundturens slut.