Uppvidinge

Politiker bortsjasade från föräldramöte - av andra politiker

1:42 min

Det blev ett turbulent föräldramöte i Åseda i går kväll. Oppositionspolitikern Margareta Schlee (M) hade bjudits in av föräldrarna till mötet som handlade om nedläggningen av industri-tekniska programmet.
Men hon blev stoppad av de andra politikerna och fick inte ens komma in.

– Det är ju verkligen att åsidosätta demokratin, det är illa, säger Margareta Schlee.

Barn -och utbildningsnämndens beslutat att lägga ner det industritekniska programmet till hösten på grund av för få sökande, har väckt starka känslor hos eleverna och deras föräldrar.

De som gått ett eller två år tvingas nämligen byta skola mitt under utbildningen. Oklart ännu hur och var.

I går hölls ett möte med föräldrarna och skolledningen om det här.  

Men Margerata Schlee som bjudits in av föräldrar, som ville ha en bred diskussion om nedläggningen, blev alltså bortsjasad. Tillsammans med två Sverigedemokrater som också ville vara med på mötet. SD hade tidigare röstat nej till nedläggningen.

– När jag kommer till gymnasieskolan säger barn - och utbildningsnämndens ordförande att det här är ett internt möte och endast till för föräldrar och presidet i barn- och utbildningsnämnden, berättar Margerata Schlee.

Det här tycker hon är mycket märkligt eftersom det var föräldrar som bjudit in henne.

Klas Penttinen, pappa till en av eleverna som drabbas av nedläggningen och var med i går och såg hur det gick till, är också upprörd.

– Det var många föräldrar som var förbannade, säger han.

Han har ingen aning om varför politikerna som föräldrar bjudit in, blev stoppade. Men har sina aningar säger han.

– De kanske skulle göra sig obekväma mot de som var kvar därinne, jag vet inte.

Han berättar att hans son och hela familjen mått oerhört dåligt av nedläggningsbeslutet. Osäkerheten om vad som händer till hösten är stor.

Men Torbjörn Gustafsson (C) ordförande i nämnden och den som stoppade de andra politikerna försvarar sig.

– Det här var inget allmänt politiskt möte, utan ett arbetsmöte och skolan bestämmer själv vem som ska tillträde till lokalerna, säger Torbjörn Gustafsson.

– Skulle jag har sagt ja till alla politiker som ville vara med, skulle det vara fler politiker närvarande än berörda elever.