Båstad

Nu ska Båstads framtid avgöras

1:12 min

I höstas underkändes kommunalvalet i Båstad på grund av slarv vid rösträkningen. Valet måste göras om och den nya valdagen är söndagen den 10 maj. Redan på valborgsmässoafton startade förtidsröstningen.

För Andreas Roth som kommit till kommunhuset i Båstad var det självklart att lägga sin röst på nytt.

– Ja det är klart. Det är ens plikt tycker jag.

Det är viktigt vem som styr och ställer i kommunen alltså?

– Ja det är klart att det är viktigt. Vissa saker tycker de ju olika om.

Till skillnad från i höstas så får kommunalvalet ingen draghjälp av riksdagsvalet nu. Det var ändå en ganska strid ström till valurnorna i Båstad under torsdagsförmiddagen. Men kommunens kanslichef Catharina Elofsson var ändå försiktig i sin prognos av valdeltagandet.

– Det är jättesvårt att säga men vi står ju i kommunhuset och det är ju vid lunchtid och över 90 personer har redan varit och förtidsröstat i dag och det tycker jag tyder på en rätt så god siffra. Jag hoppas att valdeltagandet blir högt för det är ju bra för demokratin.

Andreas Roth, som precis varit och röstat, tyckte det var tråkigt att det blivit fel och att valet måste göras om. Och han misstänker att det inte blir lika många som kommer att rösta nu som i september förra året.

– Ja det kan det säkert vara. Folk kanske inte orkar gå och rösta en gång till. Det är väl inte så vanligt att det blir ett omval eller nyval eller vad man kallar det.