"Kriminalvården ansvarig för Hallrymningarna"

Försvararna till de fyra interner som rymde från Hallanstalten i somras hävdar att staten och kriminalvården bär en stor del av ansvaret för rymningarna. Det framgår av slutpläderingarna vid Södertälje tingsrätt.

Advokat Göran Grauers försvarar gängledaren Daniel Maiorana.

– Hade staten gjort sitt hade inte Daniel suttit i den här rättegången. Jag menar att han har blivit utsatt för en brottsprovokation, säger Göran Grauers.

Kunde inte stå emot
Daniel Maiorana ska helt enkelt inte kunnat motstå frestelsen när hans celldörr låstes upp, enligt försvaret.

Åklagaren vill ha ett långt straff för att markera att så här får det inte gå till.

Det budskapet ska inte i första hand riktas till de intagna utan till kriminalvården sa Tony Olssons, numera Byströms, advokat Lars Ahrenius.

– Jag vill vädja till rätten att ger signaler till kriminalvården att så här får man inte behandla människor, säger Lars Ahrenius.

Kriminalvårdens ansvar
Men Alfred Sansivieros advokat Thomas Martinson pekade på att kriminalvården har ett dubbelt ansvar för rymningarna. Dels genom att vårdare faktiskt hjälpt till och dels genom att fängelserna inte längre erbjuder någon vård att tala om.

– Det är repressiva tankar och det är ont om pengar. Man drar in på allt som skulle kunna betraktas som någon form av vård. Mindre pengar, hårdare tag, lås in dem och bunta ner dem i en säng. Bovar och banditer androm till varnagel. Låt inte de tankarna skicka ut ett budskap som ska leda till bättre förhållanden, säger advokat Thomas Martinson.

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se