Tutankhamuns ansikte rekonstruerat

Amerikanska, franska och egyptiska forskare har lyckats skapa en rekonstruktion av den egyptiska faraon Tutankhamuns utseende. Trots att de tre forskarlagen arbetade oberoende av varandra ger de olika modellerna en mycket snarlik bild av hur faraon såg ut.

En något överviktig 19-åring med ovanligt avlång skalle, runda kinder, markerade läppar och det familjetypiska överbettet. 

Efter nästan 3 300 år som mumie har tre olika forskarlag kommit fram till att det var så Tutankhamun, den mest mytomspunne av faraonerna, såg ut.

Fotograferades med röntgenutrustning
I januari i år fotograferades världens mest berömda mumie under stora försiktighetsåtgärder med en speciell bärbar röntgenutrustning.

Direkt kunde forskarna slå fast att Tutankhamun inte hade dött av ett slag mot huvudet, som många ditintills hade trott, antagligen mördades han inte alls utan dog istället av kallbrand efter att ha brutit lårbenet.

De 1 700 högupplösta röntgenbilderna av hans kropp har sedan legat till grund när forskarna har återskapat hans utseende.

Två av lagen, fransmännen och egyptierna, visste att det var bilder av Tutankhamun de arbetade med, men det visste inte amerikanerna.

Stämmer med tidigare bilder av faraon
Ändå visar slutresultaten upp mycket stora likheter, skillnader ligger främst i nästippens och öronens utformning.

Generalsekreteraren för Egyptens antikvitetsråd säger att rekonstruktionerna överensstämmer med det man tidigare vetat om Tutankhamuns utseende.

Han menar att de är anmärkningsvärt lika både den berömda guldmasken som täckte mumiens ansikte när den hittades och en välkänd bild av faraon som barn, där han föreställer solguden som stiger upp ur en lotusblomma.

Caroline Salzinger, Amman
caroline.salzinger@sr.se