Jönköping

Mats Green om förra årets demonstrationer: Den bästa dagen

9:26 min

I morgon är det exakt ett år sedan Svenskarnas parti kom till Jönköping för att demonstrera. Mats Green och Mats Rosenqvist minns tillbaka.

Laddad stämning, motdemonstranter som blockerade vägen, ett  nazistiskt parti. Ja, förra årets första maj-demonstrationer var händelserika. För att undvika en liknande situation igen valde Jönköpings kommun och några andra aktörer att boka upp alla torgplatser i staden.

– Vi hade som strategi att omedelbart efter detta gå fram med en ansökan inför första maj i år. Det var ganska långt planerat och väl förberett, säger dåvarande ordföranden i kommunstyrelsen, Mats Green (M), till P4 Jönköping.

Ovissheten inför förra årets demonstration var på förhand stor. Det hade kunnat gå mycket värre än det gick, men nu i efterhand hävdar Mats Green att just den dagen är en av höjdpunkterna under hans tid som kommunpolitiker.

När jag tänker tillbaka på min tid som kommunalråd så är det här nästan den bästa dagen. I mina mörkaste stunder trodde jag att det här kommer kunna gå riktigt, riktigt illa, men det blivit riktigt bra, nästan fantastiskt bra för synen på Jönköping.

Flera personer hade sagt till Mats Green att det bästa vore om man bara ignorerade Svenskarnas parti, för då skulle man inte få den stora uppmärksamheten som många ansåg att man var ute efter. Men i kommunledningen ville man inte göra något sådant, man ville visa upp en enad front i Jönköping.

– Vi sa från början, alla partier inom kommunledningen, att vi inte skulle hantera det så i Jönköping. Vi ville vara väldigt tydliga att vi vill inte ha det här i Jönköping. Det känns ganska bra att vi valde att göra så, säger Green.

Även för polisen var det en hektisk dag förra året. Extra resurser sattes in och man hade fullt upp hela dagen med att organisera demonstrationen.

– Det var en oerhörd skillnad mot hur det kommer se ut i år. Polisen fick lägga jättemycket resurser på det här, dels den här dagen men även på alla förberedelser. Sen vill jag även säga, från polisens sida, att det gick fantastiskt bra. Jag vill även slå ett slag för den demonstrationsfrihet som vi har i Sverige, och den lyckades vi inom polisen faktiskt upprätthålla, säger kommissarie Mats Rosenqvist som förra året var med i planeringsarbetet kring demonstrationen.

Att Svenskarnas parti inte kommer till Jönköping i morgon är enligt Mats Rosenqvist skönt.

Det var en lättnad. Det sparar en hel del arbete. Samtidigt tillhör det yrket och man vill gärna vara med.

Axel Dahlin pratar om det nya projektet "Jönköpings många ansikten" som drar igång i morgon och där han ska framträda. Lyssna på klippet nedan!