Flera nedbrunna hus i länet

Det har brunnit på många platser i Uppland under gårdagskvällen och natten, och i två fall brann hus ner. 

Första branden larmades om strax efter klockan halv fem på torsdagseftermiddagen. I Sandby utanför Karlholm brann en villa.

Övervåningen på huset var helt övertänd och det vara kraftig rökutveckling från taket när räddningstjänsten kom till platsen.

På grund av kraftig blåst började ytterligare två villor att brinna. En ladugård med betydande värden lyckades räddas, uppger polisen på sin hemsidan. Alla tre villorna brann ner.

Räddningstjänsten är fortfarande på plats för eftersläckning.

Vid 18.30 fick räddningstjänsten larm om en ny brand, den här gången i närheten av Månkarbo.

En stuga började brinna och branden spreds sedan till ett fritidshus. Stugan brann ner helt, men fritidshuset lyckades man rädda.
– Gnistor från eld kan lätt antända på andra ställen på grund av den hårda blåsten. Så vi har avrått från all eldning under kvällen, det är inget förbud, säger Tobias Åkesson, ledningsoperatör vid Storstockholms räddningscentral.

– Det har varit flera majbrasor som har gått överstyr under kvällen på grund av blåsten, säger Linda Ulfves, ledningsoperatör vid Storstockholms räddningscentral.

Orsaken till bränderna i Sandby och Månkarbo är oklara, räddningstjänsten tror inte att det i de här fallen handlar om majbrasor som spritt sig.