Wallström: Viktigt att utreda misstänkta övergrepp

1:21 min

När utrikesminister Margot Wallström träffade den franske utrikesministern Laurent Fabius, pratade hon bland annat med honom om misstankarna att franska soldater begått övergrepp mot barn i Centralafrikanska republiken.

En svensk FN-tjänsteman har stängts av efter att han läckt en intern FN-rapport om övergreppen till franska åklagare.

Händelsen har väckt stor uppmärksamhet i Frankrike och enligt Margot Wallström är det viktigt att man nu kan få klarhet i vad det är som hänt:

– Ett enda fall av övergrepp eller missbruk från fredsbevarande styrkor eller FN-soldater undergräver ju trovärdigheten hos FN-styrkor runt om i världen. Det är ju de som är utsända för att skydda civilbefolkningen, så det här är ju helt oacceptabelt, säger Wallström.

Margot Wallström har idag träffat Frankrikes utrikesminister Laurent Fabius och han har sagt till henne att man nu tänker arbeta för att följa upp vad det är som hänt och ställa ansvariga inför rätta.

– Man kommer att arbeta seriöst med det. Och det är ju det allra viktigaste, att det här reds ut.

När det gäller den högt uppsatte svenska FN-tjänsteman som FN har stängt av för att han har läckt den inhemska rapporten, väntar Margot Wallström åp FN:s utredning.

– Jag vet ju inte vad det är som har förevarit där, så det kan jag inte kommentera. Det är ju väldigt viktigt att människor får säga vad de tycker, och sen om han i övrigt har agerat korrekt eller inte, det kan jag inte bedöma. Det viktiga är att FN gör en utredning så att vi får veta vad som har hänt.