Bryggan lockar mer än havet för många båtägare

1:36 min

Bryggan lockar mer än öppet vatten för många båtägare. Allt mindre tid läggs ute till sjöss och allt mer tid läggs vid bryggan.

Ingvar Arnér som ansvarar för gästhamnssektionen hos Västerviks segelsällskap har sett den här minskningen, han tror att en förklaring kan vara att fritidsseglarna blivit äldre.

– Man blir äldre, folk blir lite stelare och då vill man ha det mer bekvämt. Det är olika självklart, men jag tror det är lite det.

Det var på 1970-talet som det började bli vanligt att äga båt. Sedan ökade det snabbt under 20 år. I dag finns närmare 900 000 fungerande fritidsbåtar.

Men trots det berättar båtägare efter båtägare om att man ser allt färre båtar i skärgårdarna och ute på havet.

Istället för att använda båten hela sommaren, och segla eller åka runt mellan vikarna, väljer allt fler att göra små utflykter bara, eller åka mellan gästhamnar där all service man kan tänka sig finns.

Många använder också båten som en sommarstuga, den ligger vid samma båtplats från det att den kommer i vattnet på våren tills det är dags att ta upp den på hösten.

Ove Gross tillhör de seglare som är ute så mycket som det bara går med sin båt. Och han har märkt av att många är mer nogräknade med när de ger sig ut med sina båtar.

– Det har mycket att göra med, är det riktigt bra värme och alltihop, värme och vind och väder och sådant då kan det var dubbelt så många båtar ute. När man kommer utanför Gränsö här ute då ser man alla båtarna. Men är det lite dåligt väder är alla båtarna inne vid bryggorna istället.