Bolånekunder får amortera ändå

1:45 min

Trots att Finansinspektionen fick skrota sitt förslag om amorteringar ser det ut som om nya bolånekunder får amortera i alla fall. Bankerna har nämligen redan börjat följa förslagen.

– Jag tror tror att också familjer och hushåll känner att huspriserna är höga, och att amortera är ett sätt att känna sig tryggare, att inte ha för stor skuld, säger SEB:s vd Annika Falkegren.

Hos SEB är det 90 procent av alla nya kunder med lån på över 70 procent av bostadens värde som numera amorterar på sina lån. Nordeas VD Christian Clausen säger att banken har som krav att nya kunder ska amortera.

– Vi kräver amortering, att alla våra nya kunder amorterar ner till 70 procent, säger han.

Enligt Clausen amorterar också en del nya kunder mer, och det under ungefär 10 år.

Christian Clausen tycker det var olyckligt att Finansinspektionen drog tillbaka sina krav på amorteringar, som skulle ha införts den första augusti, och som bland annat innebar att nya bolån först skulle amorteras ner till 70 procent av bostadens värde, och sedan ner till 50 procent.

Hos Swedbank amorterar 95 procent av de nya bolånekunderna som har en belåningsgrad på över 70 procent. Banken tänker följa Finansinspektionens tidigare förslag, säger VD Michael Wolf.

– Vi tycker att diskussionen som har varit visar att det finns en storförståelse för att det är bra att amortera i den här miljön, säger Swedbanks VD Michael Wolf.