Mild vinter får råttorna att frodas

1:34 min

Det verkar bli fler och fler råttor i Sverige. Skadedjursbekämparen Anticimex har inte fått så många påringningar om råttor sedan 2006.

Erik Korsås har en lägenhet i Solna och en dag fick han påhälsning av jätteråtta.

– När vi mötte varandra där i köket så... ja, jag blev ju förvånad, det var ju stor. Jag säger det, jag har aldrig sett en så stor råtta i hel mitt liv, det har jag aldrig gjort.

För ungefär ett år sedan lyckades en råtta krypa och gnaga sig upp från källaren hela vägen upp till ett utrymme bakom diskbänken i lägenheten. Och när Erik Korsås öppnade för att slänga sopor fick han se ett brunglänsande, hungrigt djur. Nästan fyra decimeter långt.

När råttan till slut fastnade i en råttfälla fick Erik veta att det var en kloakråtta, ett sorts djur som aldrig brukar ta sig upp över gatunivå.

Sedan 2006 då Anticimex började mäta har antalet påringningar om råttor ökat nästan tre gånger. Och första kvartalet i år ser ut att bli det råttätaste hittills.

Den milda vintern och hösten gör att råttorna hittar mat och fler råttor överlever vintern.

Det finns mer mat i form av sopor som slängs fel, återvinningskärl som inte tvättats ut tillräckligt och överfulla soptunnor och återvinningsstationer och att folk ställer påsar på marken. Och nu blir det sommar.

Håkan Kjellberg är skadedjursexpert på Anticimex.

– Det blir varmare, vi går ut i parker, vi tar med oss lite picknick, och sedan blir soptunnorna fulla överfulla i parkerna, och sen kommer vi ha de råttorna, att de frodas ännu mer. Man brukar säga att ett råttpar kan ge upphov till kanske 800 individer på ett år.

– Vi behöver inte hjälpa till och bjuda råttorna på mer mat än vad som finns normalt sett, säger Håkan Kjellberg.