Skakig vapenvila i Ukraina

1:54 min

Oron över att sporadiska strider i östra Ukraina helt ska spoliera den skakiga vapenvilan ökar.

Fredsövervakaren Alexander Hug från OSSE har precis kommit tillbaka från Donetsk och Mariupol.

– Det är mycket viktigt att notera att skulle situationen eskalera ytterligare går det inte att utesluta att striderna i området sprids och vi får en konflikt i ett mycket större område än vi har nu, säger Alexander Hug.

Han leder en av europeiska säkerhets- och samarbetsorganisationens observatörer som har till uppgift att se till att vapenvileavtalet från februari, Minsk 2, efterlevs.

De senaste dagarnas rapporter från de 400 observatörerna har visat en klar ökning av brotten mot vapenvilan.

Dels har båda parter skjutit mer på varandra mot tidigare och dels med tyngre artilleri. Vapen som enligt avtalet skulle ha flyttats bort från frontavsnitten.

– Vi har sett bevis för att raketartilleri av typen Grad använts från båda håll, säger Hug.

I går samtalade Frankrikes, Tysklands, Ukrainas och Rysslands ledare om den hotade vapenvilan och manade gemensamt till totalt eldupphör.

Strider har framförallt förekommit nära Mariupol, Sjasjtja kring Donetsk flygplats och Horlivka, men också sporadiskt i närheten av Luhansk.

I Kiev är många övertygade om att vapenvilan kommer haverera och kriget rasa igen.

Så fort majlovet och Segerdagen 9:e maj, som högtidlighåller sovjetiska Röda arméns seger över nazisterna i andra världskriget, klarats av kommer det bli så som Alexande Hug befarar, anser de.

I centrum samlar Jurij pengar till soldaterna och deras familjer:

– I Kiev är det fred, glass, vår, musik och restauranger öppnar utomhus, men vi står här i militära uniformer och även om de inte skjuter överallt där, försöker vi få folk att förstå att hjälpen fortfarande behövs där, säger Jurij.