Fotboll

Mållöst i Gefles farväl till Strömvallen

2:19 min

Gefle spelade i dag sin sista allsvenska match på den 112 år gamla Strömvallen innan lagets flytt till nya arenan Gavlevallen. Och i lagets adjö till gamla arenan spelade man 0-0 mot IFK Göteborg.

Radiosportens Richard Henriksson tar ut matchens lirare i båda lagen.
Gefle: Robin Nilsson
Göteborg: Emil Salomonsson

– Vi ville börja med att sätta försvarsspelet över hela banan och vi gör det bra. I andra halvlek var vi fortsatt noggranna i defensiven och vi fick några halvlägen framåt. Det är den vägen vi måste ta. Det är många som har varit på Strömvallen sedan många år tillbaka och det är mest dem man spelar för, så att säga. Men jag gråter inte över att lämna den här arenan, det gör jag inte, säger Gefles David Fällman till Radiosporten.

– Skicklighetsnivån hos båda lagen den sista fjärdedelen är för låg. Vi hade inte riktigt kvaliteten i avslutningsfasen. Det hade kunnat gå åt båda hållen. Arenan är fantastiskt trevlig, men gräsmattan – det konstgräset – det borde bytts ut för fem år sedan. Den är utsliten och inte acceptabel för att spela allsvensk fotboll på. Men det är historia nu, säger Blåvitts tränare Jörgen Lennartsson till Radiosporten. 

Sista matchen på anrika Strömvallen. Då förstörde ett lite ommöblerat IFK Göteborg festen för Gefle genom att plocka ena poängen (0-0). 

Det har gått 112 år sedan man började spela fotboll på Strömdalens idrottsplats – dagens Strömvallen. Men nu är tiden som allsvensk arena över.

Vid nästa hemmamatch, mot GIF Sundsvall den 20 maj, flyttar Gefle till nya arenan Gavlevallen på andra sidan staden - vägg i vägg med hockeytemplet Gavlerinken.

Och det var ett taggat Gefle som inledde piggast, med en fet volleychans av Jacob Ericsson efter tio minuter följt av ett fint läge men på tok för klent tryck i skottet av Jonas Lantto någon minut senare.

Sedan hade IFK Göteborg ätit sig in i matchen. Mittbacken Tom Pettersson - som den här kvällen vikarierade på innermittfältet i stället för magsjuke Sebastian Eriksson - oroade gång på gång i Gefles straffområde tillsammans med alltid målfarlige Lasse Vibe.

En trippelchans av trion Thomas Rogne, Gustav Svensson och Jakob Ankersen 21 minuter in i matchen var nära att ge IFK Göteborg ledningen men blev till intet då Emil Hedvall plockade första nicken och backkollegan Jesper Florén sedan stod i vägen två gånger om och räddade den tredje – allra vassaste chansen - på mållinjen.

Framåt var Dioh Williams och John Bertilsson hetast för hemmalaget med tre respektive en riktigt fina chanser i andra halvlek

Men några mål fick de 4 066 personer som kommit till avskedsföreställningen inte se.

IFK Göteborg har bara släppt in tre allsvenska mål totalt i år, mycket tack vare backduon Mattias Bjärsmyr och Thomas Rogne som i de fem första matcherna har varit ett av de allra bästa backparen i Allsvenskan.

Men den här kvällen satt Bjärsmyr på bänken, sjuk enligt klubbens hemsida.

In kom i stället rutinerade Hjálmar Jónsson i sin första match för säsongen.

Islänningen tackade för förtroendet genom att vrida om nyckeln i mittbackslåset ett varv till. Det gav tredje raka nollan bakåt för IFK Göteborg och delad poäng i matchen för sista (allsvenska) gången på Strömvallen.


Gefle-IFK Göteborg 0-0 

Domare: Mohammed Al-Hakim, Köping.

Publik: 4 066.

Gefle (4-4-2): Emil Hedvall - Jesper Florén, David Fällman, Martin Rauschenberg, Jens Portin - Johan Bertilsson (Tshutshu Wa Tshakasua 74), Jonas Lantto, Robin Nilsson, Jacob Ericsson - Dioh Williams (Dardan Mustafa 73), Johan Oremo.

IFK Göteborg (4-4-2): John Alvbåge - Emil Salomonsson, Thomas Rogne, Hjalmar Jonsson, Haitam Aleesami - Jakob Ankersen, Gustav Svensson, Tom Pettersson, Sören Rieks (Martin Smedberg Dalence 77) - Lasse Vibe, Mikael Boman (Thomas Mikkelsen 78).