Nepal: Ont om mat och priserna stiger

2:03 min

I Katmandu försöker människor att återgå till en normalt liv. Men stängda affärer och raserade hem gör det ännu svårare att leva i en av världens fattigaste huvudstäder.

Bristen på förnödenheter och mat har pressat upp priset på de få varorna som finns på Katmandus största matmarknad.

Studenten Savina Todari pekar på några vita blomkålshuvuden som ligger på bordet framför oss. 50 rupier kostar de nu, berättar hon. Före lördagens jordbävning, då kostade de 25.

Hon är en av de som går runt och handlar mat på Katmandus största matmarknad Kalimati, fastän det inte finns särskilt mycket att välja mellan och trots att priserna alltså har gått upp, i blomkålens fall till det dubbla efter jordbävningen i lördags som krävt över 6 000 människors liv.

50 rupier är bara fyra svenska kronor, men en höjning på 100 procent känns av, både för säljare och köpare. Och finns det inga andra affärer som är öppna, då får man betala.

Borden som brukade vara packade med säckar av potatis, lök, mogna röda tomater och nästan meterlånga gröna gurkor gapar tomma på Kalimati. Det går utan problem att kryssa sig fram, eftersom det är så få som handlar.

En vanlig dag, alltså före jordbävningen, är det alltid fullt med människor här, berättar Manish Agarwal, som följt med sin mamma till marknaden.

– Den här marknadsplatsen är ju hjärtat av Katmandu. Jag gissar att det är runt fem procent av det vanliga antalet som är här nu.

Samma sak gäller för varorna på marknaden. Vanligtvis körs det hit 650 ton frukt och grönt per dag för försäljning. De senaste dagarna har siffran legat på strax över 100 ton.

Förklaringen är enkel. Grödorna kommer vanligtvis från några av de områden som drabbats värst av jordbävningen, områden som hjälporganisationer i dag kämpar för att ens kunna ta sig till eftersom vägar och hus raserats. Det är inte ens säkert att bönderna i byarna själva har förnödenheter att leva på, skriver tidningen The Himalayan Times.