Regeringen utreder bankskatt

1:16 min

Skolan, jobben och byggande stod i fokus för finansminister Magdalena Andersson som första maj-talade i Sundbyberg norr om Stockholm. Dessutom återkommer regeringen nu till bankskatten som Socialdemokraterna föreslog i valrörelsen.

Direktrapport: Följ första maj med Ekot

Finanssektorn är underbeskattad, enligt regeringen, och därför beslutar den nästa vecka om en utredning om en särskild skatt på finanssektorn.

– När vi läser i tidningarna ser vi att de fyra storbankerna tjänar stora pengar och vi vet att de tjänar fyra miljarder kronor om året bara på bolagsskattesänkningen som de borgerliga genomförde, sa Magdalena Andersson.

Detaljerna om bankskatten är inte klara men det ska vara en typ av finansiell aktivitetsskatt som prövats i andra länder, enligt Andersson.

I höstas kom regeringen överens med Vänsterpartiet om att införa en bankskatt som ska ge statskassan omkring fyra miljarder kronor om året från 2016. Den utredning som regeringen nu tillsätter ska titta på antingen en skatt på omsättningen eller om arbetsgivaravgifterna kan höjas för dem som jobbar i sektorn.

– Nu är det tid för den svenska finanssektorn att få möjlighet att bidra lite mer, sa Magdalena Andersson.

Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Ulf Kristersson är villig att diskutera hur företagsbeskattningen ska se ut, men att bara höja skatten för banker utan att sänka andra är fel vägval av regeringen, menar han.

– Det här följer ett problematiskt mönster. Den här regeringen hittar nästan varje vecka någonting den tycker är underbeskattat, där den tycker att skatten kan höjas, men det är inte alls för låga skatter som är problemet i Sverige.

Magdalena Anderssons tal hölls i Sundbyberg, en kommun som bygger mycket. Finansministern talade om ökade investeringar i infrastruktur, till exempel i vägar och järnvägar. Hon sa också att Sverige behöver ett nytt kunskapslyft.

Prioriterat för regeringen är annars arbetsmarknaden.

– Det är tre frågor som står högst på regeringens agenda. Det är jobben, jobben, och jobben, sa Magdalena Andersson.