Firar 1 maj i regeringsställning

1:42 min

För första gången på nio år får Socialdemokraterna nu fira 1-maj i regeringsställning. Det är en speciell dag, tyckte Kristoffer Lindberg, ordförande för Socialdemokraterna i Bollnäs under deras firande.

Arbetarrörelsens dag firas under fredagen runt om i landet. Alla kommuner i Gävleborg har ett första maj-firande, utom Hudiksvall och Nordanstig som har ett gemensamt.

I Bollnäs dök ungefär 200 personer upp på Bortorget under den lite småkalla förmiddagen för att lyssna på både sång och tal.

– Jag är glad att det är så många som kommit ändå, med tanke på vädret. Vi satsade mycket förra året när det var valår, och vi hade Wanja Lundby-Wedin här. I år har vi satsat mer på lokala talare, säger Kristoffer Lindberg, ordförande för Socialdemokraterna i Bollnäs.

Det är första gången på nio år som Socialdemokraterna firar första maj i regeringsställning.

– Det är klart att det är speciellt, och underbart att vi har en Socialdemokratiskt ledd regering igen. Men vi styr landet i minoritet. Därför är det viktigt att visa vad partiet står för. Den här dagen är inte bara det Socialdemokratiska partiets dag, utan även hela arbetarrörelsens dag. Och det är en fantastisk dag, säger Kristoffer Lindberg.

En av dem som var på plats var Jonas Hellman-Driessen, som hälsade på sin pappa som bor i Kilafors.

– Man ska ut på 1 maj såklart. Lyssna, tänka, ta in och fira, sa han.

På talarlistan under 1 maj-firandet i länet i stort märks exempelvis Matts Jutterström, förbundsordförande inom Pappers, som talar i Gävle och Hudiksvall, och den tidigare S-ledaren Mona Sahlin som talar i Gävle och Ockelbo.