Växjöloppet

Växjöloppet bjöd på blöt folkfest och banrekord

1:43 min

Trots kyla och regn var det 1 813 personer som sprang den 48:e upplagan av Växjöloppet på första maj. Roman Mengistu från Etiopien slog damernas banrekord på 21 kilometer med nästan sex minuter.

Både publik och arrangörer blev totalt överraskade när den tredje personen som korsade mållinjen i 21-kilometersloppet var en kvinna. Etiopiern Roman Mengistu, som är på besök i Sverige, slog ett präktigt banrekord. Det förra sattes av Jessica Gunnarsson 2014 på 1.21.08. Det nya rekordet lyder 1.15.10. Mengistu var över tio minuter före tvåan Sandra Södergren från FIF Gnistan.

I herrarnas 21-kilometerslopp segrade före detta Växjöbon Björn Morén från IK Akele på 1.12.24.

– Det är ett väldigt roligt arrangemang. Jag har följt Växjöloppet i många år eftersom jag är född och uppvuxen här. Och att ha bekanta som hejar längs vägen ger extra energi, sa Björn Morén efter att ha blivit försedd med en segerkrans runt halsen.

Utöver de tre huvudloppen (21, 10 och 4,7 km) var det många barn som sprang Lilla Växjöloppet. Vissa var utrustade med regnkläder och gummistövlar när de knatade runt lagunen vid Strandbjörket.

Systrarna Novalie, 6 år, och Noomi Lindkvist, 5 år, var nöjda över sina medaljer.

– Det var ganska jobbigt med ändå roligt. Det var längesedan vi sprang så därför var det kämpigt. Jag tänkte att det här är roligt men ändå svårt, berättar Novalie.

Herrarnas 10-kilometersklass vanns av Växjöbördige Johan Larsson som tävlar för Strömstad Löparklubb, han sprang på 30,01. Och i damklassen var det Jessica Kihlström från Högsby IF som var snabbast med tiden 37,37.