Kritiken: Löfven vet inte vad han ska göra

1:40 min

Jobben, jobben, jobben var mantrat från regeringen i dag om prioriteringarna i politiken. Men flera av oppositionspartierna kritiserar regeringen för att sakna just en jobbpolitik.

Elisabeth Svantesson är arbetsmarknadspolitisk talesperson för Moderaterna.

– Det tog Stefan Löfven 200 dagar att inse att han inte har någon jobbpolitik. Beskedet i dag var att han ska anställa en person som ska hjälpa honom komma fram till en jobbpolitik för unga, det tycker jag är anmärkningsvärt, säger hon.

Förslaget om en nationell samling för att samordna insatser för unga som står utan jobb, studier eller praktik fick inget varmt mottagande från oppositionen. Dessutom menar Elisabeth Svantesson att regeringens planerade kartläggning redan är gjord.

– För två år sedan gjordes en stor kartläggning av hur det ser ut just i den här gruppen unga. Jag tycker det verkar som om Stefan Löfven vill göra om det, och det är ytterligare ett bevis på att han inte vet vad han ska göra.

Centerpartiets chefsekonom Martin Ådahl tycker förslaget att söka upp unga utanför är bra, men de kommer inte att kunna få jobb när kostnaderna att anställa dem samtidigt höjs, menar han.

– Problemet är att när man söker upp dem måste man ha något att erbjuda dem. Nu har regeringen lagt många miljarder i skattehöjningar på just de här ungdomarnas möjligheter att få jobb, och då är problemet att när vi väl har sökt upp dem kommer vi inte kunna erbjuda något ordentligt, säger han.

Ebba Busch Thor som varit ledare för Kristdemokraterna i knappt en vecka var den enda partiledaren i oppositionen som höll tal i dag. På hemmaplan i ett regnigt Uppsala fokuserade hon på familjepolitiken.

– Det är uppenbart att valfriheten för Sveriges barnfamiljer hotas ifrån både vänsterregeringen men också från vissa liberaler. Vi har ett fortsatt starkt folkligt stöd för att stå upp för familjers valfrihet och värna barnens bästa, säger hon.