Luxemburgs finansminister försvarar åtal

2:16 min

Många av ledamöterna i Europaparlamentet protesterar mot att Luxemburg åtalat en fransk journalist som avslöjade att Luxemburg hjälpt hundratals internationella företag med avancerad skatteplanering. Men Luxemburgs finansminister försvarar åtalet.

– Den franske journalisten Edouard Perrin har inte åtalats för själva publiceringen utan för sekretessbrott, argumenterar Luxemburgs finansminister Pierre Gramegna.

Perrin var en av nyckelpersonerna i Luxleaks, ett avslöjande som visade hur Luxemburgs skatteverk systematiskt hjälpt internationella företag att skatteplanera. Åtalet mot honom har skapat stort missnöje inom Europaparlamentet där Perrin har starkt stöd från många politiker som tycker att Luxleaks var viktigt.

Efter avslöjandet som gjordes samtidigt i 80 medier runt om i världen, däribland Ekot, har skattefrågorna fått en snabbfil inom EU. Redan nästa år ska nya regler om ökad insyn mellan ländernas skattemyndigheter börja gälla. Ändringar som till och med skatteparadiset Luxemburg välkomnar.

– Vi har ändrat attityd och vi är beredda att anpassa oss till de nya ramarna som sätts upp inom EU, säger Pierre Gramegna.

Det är Luxemburg som är ordförandeland i höst då det nya skattedirektivet ska röstas igenom. Syftet med direktivet är att inga EU-länder ska kunna ge företag hemliga skattefördelar.

I höst väntas också förslag på hur länder inom EU och samarbetsorganisationen OECD delvis ska kunna harmonisera sina skattelagar. Men där lyfter Luxemburgs finansminister ett varnande finger.

– Om skatterna skjuter i höjden kommer vi inte kunna attrahera utländska investerare, säger Pierre Gramegna.