Ryska fartyg störde bygget av elkabel från Nybro till Baltikum

1:12 min

Energikabeln Nordbalt dras mellan Klaipeda i Litauen och Nybro. Enligt Litauens utrikesdepartement beordrade i torsdags ett ryskt örlogsfartyg ett av fartygen som jobbar med kabeln att byta kurs.

Arbetet med kabeln utförs av ABB. Skeppet som det ryska fartyget ville mota bort ska enligt Litauens utrikesdepartement ha varit ABB:s och händelsen inträffade på den litauiska ekonomiska zonen. 

Litauens regering kallade i torsdags till sig den ryska ambassadören för att framföra sina protester. Liknande incidenter ska ha ägt rum den 19 mars, den 10 april och den 24 april enligt Litauens UD.

Även svenska UD har kontaktat Ryssland efter händelserna:

– Utrikesdepartementet har tidigare tagit upp frågan med ryska myndigheter. Vi följer upp de här kontakterna efter helgen, i samarbete med våra litauiska kollegor, säger Veronica Nordlund på UD:s presstjänst till P4 Kalmar.

Tanken med bygget av Nordbalt är bland annat att göra de baltiska länderna mindre beroende av rysk energi. I dag är en kabel mellan Estland och Finland den enda förbindelsen med det nordiska elnätet.

Effekt i kabeln är på 700 MW. Arbetet väntas vara klart vid årsskiftet.