Bistert 1:a maj-firande

1:35 min

Regn och kyla gjorde det bistert för de som deltog i 1:a maj-tågen igår. I Luleå talade energiminister Ibrahim Baylan (S), men han representerade ett parti som tappat många sympatisörer.

Vid demonstrationen i Luleå var det ganska glest i leden. Ett par hundra Luleåbor deltog i demonstrationståget. Kanske delvis beroende på regnet och kylan. Särskilt många åhörare vid Gula Paviljongen på Storgatan var det inte heller, trots ministerbesök. Många var anhöriga till de ungdomar från Kulturskolan som stod för musiken.

Samtidigt presenterades igår de senaste opinionssiffrorna från DN/Ipsos. Socialdemokraterna har idagsläget 28 procent, men det bekymrade inte ministern.

Ska man tro energiminister Ibrahim Baylan var den glesa åhörarskaran inte ett tecken på de minskade sympatierna för Socialdemokraterna, utan snarare för de bistra vindarna som blåste i Luleå den 1 maj.

– Jag skulle alltid önska att vi hade över hälften av befolkningen bakom oss, men jag har lärt mig att opinionssiffrorna mellan valen har liten betydelse. Det är valdagen som räknas, säger Ibrahim Baylan (S).

Olov Abrahamsson är ledarskribent på NSD, men var också talare för ett 60-tal åhörare i Pajala. Han menar att de sjunkande opinionssiffrorna för Socialdemokraterna visar på en splittrad politik.

– För att få igenom någon politik i riksdagen måste man kompromissa och komma överens med andra och det gör att det egna budskapet suddas ut, säger han.

Trots dystra opinionssiffror och svikande deltagande i tågen menar Ibrahim Baylan (S) att 1:a maj har en betydelse.

– Absolut. Det är viktigt att vi demonstrerar, men också att vi påminns om de utmaningar vi har framför oss, säger han.