Drop-in besiktning lockade MC-förare

1:38 min

Idag är det öppet hus på många bilprovningar runt om i landet för den som vill besikta sin motorcykel. I Gävleborg är det bilprovningen i Gävle som har öppet och där blev det snabbt kö till drop-in besiktningen.

– En Sunbeam 51:a. Det är fjärde motorcykeln jag besiktar idag. Berättar Eje Lundqvist som köar med en veteranmotorcykel.

Vad tycker du om att man har sådan här drop in?

– Jo, det är ju fantastiskt bra. Det är nästan ett måste när man har många motorcyklar som jag, för det är ett elände att hålla på och krångla och få olika tider och boka. För jag besiktar nog en 8-10 motorcyklar om året. Säger motorcyklisten Eje Lundqvist.

Gävleborg är ett av landets motorcykeltätaste län. Vid en sammanställtning som Statistiska centralbyrån gjorde för två år fanns drygt 39 motorcyklar per tusen invånare här.

Och här utanför bilprovningen på Sörby Urfjäll i Gävle så är det kö för att få komma in och besikta sin motorcykel. SMC, Svenska Motorcyklister, finns också på plats för att informera. En av dom som besiktar motorcyklarna idag är Kenneth Brodin som tar emot Eje Lundqvists gamla motorcykel

– Man kollar ju särskilt instansat chassinummer, att det stämmer, belysning, bullernivå. Man kollar slitna däck, kedja, drev. Det är ju hela cykeln man går ingenom. Framgaffeln så att det inte läcker olja och hamnar nere på bromsarna så att bromsarna fram blir försämrade då. Det är många missar, framförallt reflex bak. Nu har ju han reflex på den här motorcykeln, men många bygger om cyklarna lite grand och glömmer den här reflexen i bak. Och de kanske sätter på ett annat avgassystem så att motorcyklarna låter lite för mycket på besiktningen så att de får åtgärda sådana saker då. Säger Kenneth Brodin på Bilprovningen i Gävle.

Så är besiktningen klar. Men för Eje Lundqvisr finns det fler motorcyklar att hämta.

– Jag ska nog besikta två eller tre till är det meningen, om jag hinner hämta dem. Säger motorcykelägaren Eje Lundqvist.