Vattenfall: Vi är inte intresserade av ny kärnkraft

1:27 min

Vattenfalls nya VD och koncernchef, Magnus Hall, var tidigare lobbyist för att bygga ny kärnkraft i Sverige, i dag tror han inte längre att det är möjligt att bygga ny kärnkraft såvida inte staten betalar. Anledningen är att det inte skulle bli lönsamt.

– Jag tror att risktagandet är så stort och det gör att privata investerare inte kommer att vilja överväga det enligt min uppfattning, säger Hall.

Näringslivet i Sverige är inte längre intresserat av att bygga ny kärnkraft. I alla fall inte om de själva måste betala, tror Magnus Hall. De pågående kärnkraftsprojekten i både Finland och Storbritannien har spräckt alla sina kalkyler och Vattenfall-chefen tror inte på tillräcklig lönsamhet i nya reaktorer.

Magnus Hall som tidigare var aktiv i Industrikraft, en lobbyorganisation som ville bygga ny kärnkraft åt den elintensiva industrin, har alltså ändrat ståndpunkt idag.

– Ja, det har jag nog faktiskt, för jag tycker att det har blivit så tydligt att det är staten som dikterar villkoren för kärnkraften. Därför behöver staten också ta ansvaret för den, och den är också kopplad till infrastrukturen i ett land, säger Hall.

Att den parlamenteraiska energikommission, som just börjat arbeta, skulle landa i att Sverige behöver nya reaktorer tror inte Vattenfalls koncernchef. Han kan se poäng i att man hittar alternativ energi.

– Vi måste också gå igenom vilka andra alternativ som står till buds, så på det viset har kärnkraften flyttats lite åt sidan. Och det tycker jag är bra för det är först då som man prövar de andra alternativen. Sen är jag inte hundraprocentigt övertygad om det kommer att vara lösningen, men det kan bli en mix av det, säger Hall.