Många missar båtskador innan de sjösätter

1:31 min

Nu i helgen är det många båtägare som passar på att sjösätta. Det finns oftast en del att se över på båten innan den ska i vattnet, men det är inte alla som kommer ihåg det, enligt Martin Bergstrand som är frivillig inom Sjöräddningssällskapet på Hammarö.

– Man tror kanske inte att det händer någonting under vintern. Men har det kommit in vatten någonstans och det har frusit till, kan isen spränga och ställa till skador. Så en översyn skadar aldrig, säger Martin Bergstrand.

Och har man otur och inte upptäcker att vatten kommer in i båten på grund av exempelvis en sönderfrusen ventil, så får man ösa eller i värsta fall plocka upp båten från botten vid bryggan.

En annan sak som gör att Martin och hans kompisar på Sjöräddningssällskapet får göra utryckningar på våren, är gammalt bränsle.

– Ett vanligt fel är att man använder samma bränsle som man kört med tidigare år. Speciellt om det är diesel, kan det blidas dieselbakterier. Det är en typ av avlagringar som sätter igen bränslefiltren. Då kommer man kanske en bit, men sedan är filtret igensatt och då tar det stopp, säger Martin Bergstrand.