Tumlare sågs vid Femöre i Oxelösund

5:40 min

Bara ett hundratal av den sällsynta och rödlistade tumlaren finns i dag kvar i Östersjön, men häromdagen sågs en vid Femöre i Oxelösund.

Tumlaren, en av de minsta tandvalarna, är rödlistad som sårbar och minskar kraftigt. I Östersjön uppskattas beståndet till bara 100 individer och de flesta av dem finns i södra delarna av Östersjön. På västkusten är den vanligare, men enligt forskarna är det olika bestånd som inte har något utbyte sinsemellan. 

I fredags för en vecka sen hade gymnasieläraren Andreas Grabs från Mellösa en ganska dålig dag, när han efter jobbet åkte ned för att spana efter fågel på Femöre i Oxelösund. Inget spännande dök upp i kikaren. 

Andreas Grabs undervisar i bland annat biologi och naturkunskap på Nyköpings enskilda gymnasium och fåglar och fjärilar är hans stora intresse även på fritiden.

Efter ett tag så såg han något han inte först riktigt kunde placera när han stod där och spanade i sin tubkikare. Men när en ryggfena kom upp igen förstod han att det varken var en skarv eller en säl utan en tumlare.

– Jag kände igen den direkt och jag såg ju ryggfenan tydligt och hela ryggsidan. Och sen följde jag den en liten stund, så jag såg den ju i övervattensläge flera gånger. Sen tror jag att den måste ha dykt, för plötsligt tappade jag bort den. Men det var ju en liten adrenalinkick faktiskt, säger Andreas Grabs.

Hans har nu rapporterat in sin observation till rapportsystemet Artportalen.

Det är mycket ovanligt att se tumlare så långt norrut i Östersjön, bara någon enstaka ses varje år. Senast det gjordes i Sörmland var vid Hävringe år 2011, men förra året gjordes en observation mellan Skeppsholmen och Skeppsbron i centrala Stockholm.

– Står man på rätt ställe vid rätt tidpunkt och har tur, så kan man få se en, säger han och håller med om att han fick full pott vid Femörebesöket.

– Ja, det kan man väl säga. Det är ändå en valart och se i Sörmlands skärgård, det är väl en riktig höjdare, säger Andreas Grabs.