Många volontärer hjälper flyktingar i Grekland

2:09 min

Trots den ekonomiska krisen i Grekland är många villiga att hjälpa alla de flyktingar som kommer med båt från Turkiet. Klädinsamling, matutdelning och på ön Lesbos organiserar volontärer boende för de som släppts ur statens låsta flyktingförvar.

Efi Latsoudi berättar hur frivilligorganisationer och volontärer gick samman redan 2012 för att hjälpa vanliga greker när den ekonomiska krisen drabbade landet hårt. Så när båtflyktingarna började anlända fanns organisationen redan där.

– Statens enda lösning på problemet har varit att låsa in människorna som kom, säger Efi Latsoudi, så hon och andra frivilliga tog initiativ till ett öppet flyktingboende. Här, på en gammal lägergård utanför Mytilini på ön Lesbos bor just nu ett 30-tal migranter som kommit med båt från Turkiet.

De senaste månaderna har antalet båtflyktingar som kommer till den grekiska övärlden från Turkiet ökat kraftigt. Under årets tre första månader kom över 12 500 enligt grekisk polis. En del menar att det är ännu fler.

– Hur ska vi kunna hjälpa dem när vi inte ens har mat till oss själva? Det är mycket tragiskt, säger Mytilinibon Christos Plakotaris.

Efter katastrofen där flera hundra människor drunknade utanför Libyen vädjade Greklands premiärminister Alexis Tsipras övriga EU om att hjälpa länder som Grekland och Italien som tar emot det största antalet båtflyktingar och som är länder som redan tidigare lider under ekonomisk kris.

Men de Mytilinibor som Sveriges Radio pratar med tycker att man trots de egna problemen måste hjälpa människorna som kommer.

– De har rätt att leva ett anständigt liv, precis som vi, säger Afrodite Jagli.

Och Muhammad från Syrien som bor på volontärernas öppna boende utanför Mytilini på Lesbos säger att det bästa där är inte maten och boendet de får utan känslan av att vara fri.