Ilska på Singö efter besked om skolstängning

1:57 min

Singö skola i Norrtälje kommun hotas att läggas ner från och med i höst. Beskedet från politikerna har väckt starka reaktionerna bland föräldrarna på ön, enligt P4 Uppland. Många känner sig överkörda, och är kritiska till den uteblivna informationen.

Singöbon Malin Söderqvists hade inte en aning om vad som var på gång. Förra veckan ringde sjuåringen till henne på lunchen.

-Mamma skolan ska läggas ned. Visste du det? Vi föräldrar har inte fått reda på det överhuvudtaget, säger Malin Söderqvist.

I morgon måndag kommer frågan tas upp i barn- och skolnämndens arbetsutskott. Det slutgiltiga beslutet tas den 14 maj. Nu på torsdag hålls ett möte där öborna i allmänhet och föräldrarna i synnerhet hoppas att man ska få politikerna på andra tankar. Stefan Lundbergs dotter skulle börja i Singö skola i höst.

-Vi har medvetet sökt efter en trygg miljö, och det tycker jag att vi har hittat här. Så då blev vi väldigt väldigt väldigt ledsna när förslaget kom om att skolan ska läggas ned. Det är många som flyttat ut till Singö. Så egentligen är det ett av få ställen där antalet barn i skolan ökar. Så det känns ju också lite bakvänt att skolan ska läggas ner. Jag hoppas ju att politikerna ska ta sitt förnuft till fånga, säger Stefan Lundberg.

- För att på sikt ha någon skolverksamhet kvar på norra Väddö bedömer vi att rusta upp Grisslehamns skola för att klara skolverksamheten, säger Olle Jansson, Socialdemokrat och ordförande för barn- och skolnämnden.

Hade det inte varit bra att diskutera och förankra det här bättre bland Singöborna?

- Man kan alltid vara självkritisk. Diskussionerna om Singö skola har varit uppe under väldigt många år så diskussion och debatt har det varit under en lång tid, säger Olle Jansson.

Finns det någon chans att skolan kan leva vidare?

- I nuläget har jag väldigt, väldigt svårt att se det, säger Olle Jansson.