Striderna närmar sig Assads hemtrakter

2:06 min

Efter att hårdföra syriska islamistrebeller tagit över flera strategiska städer i de nordvästra delarna av Syrien undrar vissa bedömare hur starkt presidenten Bashar al-Assads grepp om landet egentligen är. De senaste dagarna har strider pågått nära kustprovinsen Latakia som ses som ett starkt fäste för presidenten.

Det är fullt på kaféerna intill strandpromenaden med palmer här i Latakia. Unga röker vattenpipa och tar selfies med sina mobiler. I städer som Aleppo och Homs ligger hela stadsdelar nu i ruiner, men här längs Medelhavskusten syns inga spår av flygbombningar och artilleribeskjutning.

Assadklanen som styrt Syrien sen 1970-talet kommer från en by i provinsen Latakia. Men nu närmar sig väpnade grupper som Nusrafronten med band till al-Qaida kustlandet och det är strider i bergen inte långt från president Assads hemby.

– Ena dagen känner du dig säker, nästa dag är de bara några timmar bort. Vi är rädda att det ska bli samma förstörelse här som i Aleppo och andra städer, säger Nagham som äter pizza med sina vänner.

– Om kustremsan och huvudstaden Damaskus går förlorade är det slut med Syrien, säger Linda som har en liten restaurang.

Hon är själv alawit, liksom drygt tio procent av Syriens befolkning. Syriska rebeller har länge siktat på att nå fram till Medelhavskusten och har försökt attackera alawitiska byar där invånarna tillhör samma minoritet som den syriska presidenten.

– Om de kommer hit riskerar vi att slaktas, tror Linda.

Enligt flera bedömare Ekot talat med är de hårdföra gruppernas framgångar i nordvästra Syrien resultatet av ett större samarbete mellan Saudiarabien, Qatar och Turkiet som alla stödjer den syriska oppositionen.

– Det här är avgörande eftersom det äventyrar säkerheten i ett område som är mycket viktigt för regimen och för den alawitiska gruppen, säger Mario Abou Zeid, analytiker på Carnegies Mellanösterncentrum i Beirut.